home

Tidligere utdelinger - 2011

Heddaprisene 2011 ble utdelt søndag 18. september på Det Norske Teatret i Oslo.

Iren Reppen og Are Kalvø var konferansierer. Prisutdelere var Haakon Mehren, Eirik Ulfsby, Kåre Conradi, Pia Tjelta, Charlo Halvorsen, Arne Nøst, Mari Maurstad, Kari Simonsen, Stein Winge og Charlotte & Frank. 

Juryen bestod av: Thoralf Berg, IdaLou Larsen, Anette Therese Pettersen, Petter Rosenlund, Astrid Sletbakk, Keld Hyldig og Kristian Lykkeslet Strømskag.

Juryens begrunnelser:

 

BESTE KVINNELIGE HOVEDROLLE

Heidi Gjermundsen Broch

Det er ikke mer enn elleve år siden Årets vinner fullførte en mangslungen femårig utdannelse, men hun har allerede rukket å være med i nærmere 20 oppsetninger, og i et stort flertall av dem har hun attpåtil spilt hovedrollen! Som skuespiller er hennes store styrke en usedvanlig allsidighet: Med glans tolker hun klassikere som William Shakespeare og samtidsdramatikere som Jon Fosse, samtidig som hun på enestående vis behersker en helt annen sjanger – musikkteatret. Årets vinner har, gjennom sin gripende, finstemte og dypt menneskelige tolkning av den bipolare amerikanske husmoren Diana i Next to Normal på Det Norske Teatret, gitt det definitive beviset på at musikkteater kan være stor scenekunst.  

Prisen for beste kvinnelige hovedrolle går derfor til HEIDI GJERMUNDSEN BROCH.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Frøydis Armand for rollen som Huma i Alt om min mor, regi Bjarte Hjelmeland, Den Nationale Scene.
Kirsten Hofseth for rollen som Alice i Tilbaketoget fra Moskva, regi Carl Jørgen Kiønig, Den Nationale Scene.


 

BESTE MANNLIGE HOVEDROLLE

Henrik Mestad

Årets vinner har spilt på forskjellige scener, medvirket i tv-serier, blitt prisbelønnet for sin filminnsats, og til og med selv skrevet to skuespill. Hans talent spenner vidt: Han ble tidligere Heddanominert for tolkningen av en karakter skapt av den samme dramatikeren som sikrer ham seieren i kveld. Den gangen spilte han en vanlig, velmenende og ganske anonym mann, i år vitner hans usikre og rådløst flakkende blikk fra første øyeblikk om at han balanserer på vanviddets rand, og når galskapen tar overhånd, får han i korte klarsynte glimt også vist mannen han engang var. I rollen som mesteren i Faderen av August Strindberg på Torshovteatret har han gitt oss en ny, teksttro og til minste detalj troverdig tolkning.

Prisen for beste mannlige hovedrolle går til HENRIK MESTAD.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Pål Christian Eggen for rollen som Ulv i Rock’n Roll Wolf, regi Tyra Tønnesen, Trøndelag Teater.
Jan Gunnar Røise for rollene som Bastian i Herr Kolpert, regi Sofia Jupither, Joakim i Endelig skjer det noe, regi Thomas Seeberg Torjussen, og for ulike roller i Ti liv, regi Kjetil Bang-Hansen, Nationaltheatret.

 

BESTE KVINNELIGE BIROLLE

Liv Bernhoft Osa

Årets vinner har gjennom mange år vært en særpreget og allsidig skuespiller, ikke bare på norske teaterscener der hun har tolket så ulike kvinneskikkelser som Romeos Julie og Julies egen mor, Anne Frank og Kameliadamen, Andromake og fru politimester Bastian, men også på film og i tv-serier, og ikke minst, som lydbok-oppleser. Hun får prisen for en gjennomført, mimisk briljant og tragikomisk presis tolkning av en absurd og hjerteskjærende barokk karakter, en nesten insektlignende middelaldrende kvinne som i fullkommen balanse mellom bevegelse og tilbakeholdt ro, livnærer seg på andres ulykke.

Prisen går til LIV BERNHOFT OSA for med skremmende realisme å ha gitt liv til Fru Fåttnok i Uskyld av Dea Loher på Nationaltheatret.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Stine Mari Fyrileiv for rollen som Ifigeneia i Aulis, regi Eirik Stubø, Nationaltheatret.
Hildegunn Riise for rollen som søster Aloysius i Tvil, regi Hans Petter Moland, Det Norske Teatret.

 

BESTE MANNLIGE BIROLLE

Herman Bernhoft

Årets vinner avsluttet sin utdannelse våren 2010, og samme høst debuterte han i en løssluppen komedie. Han kan derfor sies å tilhøre klassen «hittil forholdsvis ukjent ung skuespiller».  Desto mer spennende at han allerede har klart å gi en ny og konsistent tolkning av en av vårt klassiske repertoars mest kjente karakterer, en original, fysisk ekspressiv tolkning som klart og tydelig får fram hvorfor Ibsen valgte å kalle sitt stykke Gengangere. I et tett og skjebnetungt samspill med Vivi Sundes fru Alving på Teatret Vårt i Molde, har årets prisvinner skapt en moderne, livslysten, temperamentsfull og utagerende, men også desperat og dødsdømt Osvald.

Prisen for beste mannlige birolle går til HERMAN BERNHOFT.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Anders Baasmo Christiansen for rollen som James i Lang dags ferd mot natt, regi Stein Winge, Riksteatret.
Geir Kvarme for rollen som Roger de Bris i The Producers, regi Anders Aldgård, Oslo Nye Teater.

 

BESTE REGI

Peer Perez Øian

Årets vinner startet sin karriere med å begeistre publikum for en modernisert versjon av en kjent klassiker. Han får prisen for en oppsetning der han tilsynelatende lekende lett forener viktige egenskaper som kjennetegner en god regissør. På en og samme tid viser han lydhørhet overfor tekstens nyanser, og aktualiserer den slik at dramatikerens tidløse problemstillinger også griper oss i dag. Hans replikk- og personinstruksjon er så presis og forståelsesfull at skuespillerne under hans ledelse skaper en rekke særpregede og distinkte karakterer samtidig som de presterer et gjennomført ensemblespill på høyt nivå.

Prisen for beste regi går til PEER PEREZ ØIAN for regien av Sjuk ungdom av Ferdinand Brückner på Det Norske Teatret.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Victoria Meirik for regien av Faderen, Nationaltheatret.
Jonas Corell Petersen for regien av Unge Werthers lidingar, Det Norske Teatret.


 

BESTE VISUELL DESIGN

John-Kristian Alsaker, Torbjørn Ljunggren og Øyvind Wangensteen

Prisvinnerne i denne kategorien viser hvilke fantastiske muligheter som ligger i et oppfinnsomt samarbeid mellom scenografi, videoprojeksjoner og lysdesign. Takket være deres magiske skaperevner dundrer Dovre-ekspressen over en av landets minste scener, motorsykler og lastebiler raser oppover smale fjellveier, og vi opplever både rosemalte storgårdsinteriører og NSB-kupeer mens skuespillerne elegant vandrer ut og inn av tidsriktige filmprojeksjoner. Det er helt umulig å skille den ene vinnerens innsats fra den andres – eller den tredjes: De er uløselig knyttet til hverandre.

Prisen går derfor til JOHN-KRISTIAN ALSAKER, TORBJØRN LJUNGGREN og ØYVIND WANGENSTEEN for henholdsvis scenografi, video og lys til Ti liv, på Torshovteatret (Nationatheatret).

De to andre nominerte i denne klassen var:

Serge von Arx for scenografien til Ifigeneia, Trøndelag Teater.
Gilles Berger for scenografien til Blå jakt, Den Nationale Scene.
 

 

ÅRETS FORESTILLING

Det eviga leendet, Verk Produksjoner

Med utgangspunkt i en her hjemme forholdsvis lite kjent, men mangslungen fortelling om Menneskets forhold til Livets store spørsmål, har kunstnerne bak Årets forestilling skapt en tankevekkende mytisk oppsetning om et originalt tema. Dette er blitt en dramatisering der en vittig og illusjonsløs tekst framføres med intens innlevelse og med nøktern distanse, samtidig som uventede teatralske effekter stadig utvider det metafysiske perspektivet. Resultatet er blitt en meningsfylt og vittig filosofisk fabel, der kunstnerne stadig går nye veier, og får scenografi, lys og lyd til å smelte sammen til et utfordrende og spennende uttrykk.

Prisen går til Verk Produksjoner for DET EVIGA LEENDET, etter en fortelling av Pär Lagerkvist.

De fire andre nominerte i denne klassen var:

Faderen, Torshovteatret, Nationalteatret
Lang dags ferd mot natt, Riksteatret
Next to normal, Det Norske Teatret
Rabinowitz, Scenekraft i samarbeid med Haugesund Teater, Festiviteten i Haugesund, Det Norske Teatret, Rogaland Teater og MUNOR,


 

SÆRLIG KUNSTNERISK INNSATS

Oslo Internasjonale Teater

Det norske scenekunsttilbudet har aldri vært så rikt og variert som i dag. Men en nykommer på arenaen har hittil fått lite oppmerksomhet. Helt ufortjent, for ikke bare har prosjektet fine kunstneriske kvaliteter, det er også originalt og annerledes. Målbevisst og selektivt rettes fokus mot et område som iblant forsømmes på norske scener: utenlandsk samtidsdramatikk. Prosjektet har presentert hele 12 tekster av internasjonale dramatikere. Ikke oppsetninger i vanlig forstand, men iscenesatte lesninger der regissør og skuespillere med enkle midler sammen har skapt severdige forestillinger, og bevist at teksten også i dag er en viktig forutsetning for godt teater.

Prisen for særlig kunstnerisk innsats går til OSLO INTERNASJONALE TEATER ved Øystein Ulsberg Brager.

De fire andre nominerte i denne klassen var:

Ensemblet i Bankerått, Nationaltheatret
Ensemblet i Sjuk ungdom, Det Norske Teatret
Ensemblet i Ti Liv, Komilab nr. 3, Torshovteatret
Visjoner Teater ved Juni Dahr


 

AKSEL WALDEMARS MINNEPRIS

Arne Revheim og Ola E. Bø

Samtidig med Heddaprisene deles hvert år ut Aksel Waldemars minnepris til en norsk billedkunstner og til en person som har gjort en særlig innsats for nynorsk som scenespråk. Aksel Waldemars minnepris utgår fra Haakon Mehrens fond til minne om maleren og teatermannen Aksel Waldemar Johannessen. 

Årets vinnere ble ARNE REVHEIM og dramaturg OLA E. BØ (nynorskprisen).

 


 

Statuetten

Statuetten som deles ut er utformet av billedhuggere Nina Sundbye og representerer Hedda Gabler.

Vinner 2011
Beste kvinnelige hovedrolle

Heidi Gjermundsen Broch

Foto: Bjørn Moe

Vinner 2011
Beste mannlige hovedrolle

Henrik Mestad

Foto: Bjørn Moe

Vinner 2011
Beste kvinnelige birolle

Liv Bernhoft Osa

Foto: Bjørn Moe

Vinner 2011
Beste mannlige birolle

Herman Bernhoft

Foto: Bjørn Moe

Vinner 2011
Beste regi

Peer Perez Øian

Foto: Bjørn Moe

Vinner 2011
Beste visuell design

John-Kristian Alsaker, Torbjørn Ljunggren og Øyvind Wangensteen

Foto: Bjørn Moe

Vinner 2011
Årets forestilling

«Det eviga leendet» av Verk Produksjoner

Foto: Bjørn Moe

Vinner 2011
Særlig kunstnerisk innsats

Oslo Internasjonale Teater

Foto: Bjørn Moe

Aksel Waldemars minnepris 2011

Særlig innsats for nynorsk som scenespråk: Ola E. Bøe

Foto: Bjørn Moe

Aksel Waldemars minnepris 2011

Billedkunstprisen: Arne Revheim

Foto: Bjørn Moe