home

Tidligere utdelinger - 2006

Heddaprisene ble delt ut søndag 3. september på Nationaltheatret.

Skuespillerne Gjertrud Gynge og Kim Haugen var konferansierer. Prisutdelere var Eva Joly, Tancred Ibsen, festspilldirektør Per Boye Hansen, finansminister Kristin Halvorsen, fiolinist Arve Tellefsen, Knut Nærum, barneombud Reidar Hjermann, skuespiller Lise Fjeldstad, advokat Abid Q. Raja, direktør Stein Roger Bull og forfatter Vigdis Hjorth.

Juryen bestod av: IdaLou Larsen, Tom Remlov, Kristian Seltun, Anne Cath Sommerfeldt og Andreas Wiese.

Juryens begrunnelser:

 

Beste kvinnelige hovedrolle

Ingunn Beate Øyen

Årets vinner har spilt en rekke ulike roller ved det teatret der hun stort sett har vært etter endt Teaterskole, og har med like stor dyktighet tolket klassikere som Shakespeare og samtidsdramatikere som Jon Fosse. Hun har spilt milde kvinner som Celia i Som du vil og sterke kvinner som Jeanne dArc. Men hun får prisen for sin nyanserte og overbevisende tolkning av en mann - en mektig, men svak og mangslungen mann. Prisen for beste kvinnelige hovedrolle går til Ingunn Beate Øyen for hennes fremstilling av kong Richard II på Det Norske Teatret. 

De to andre nominerte i denne kategorien var:

Anna Bache-Wiig for rollen som Hedda i Hedda Gabler av Henrik Ibsen, Gamle Scene, Trøndelag Teater.

Trine Wiggen for rollen som Una i Blackbird av David Harrower, Malersalen, Nationaltheatret.


Beste mannlige hovedrolle

Øystein Røger

Årets vinner er en allsidig skuespiller som helt siden han startet sin karriere for 20 år siden har utmerket seg ved sitt store register: Han er en allsidig karakterskuespiller samtidig som han behersker komediesjangeren, og - ikke minst - han er en av våre ypperste tolkere av Jon Fosses dramatikk. I denne sesongen har han utmerket han seg med en kraftprestasjon der han utvider sin suverene tekstforståelse med et dristig og ekspressivt fysisk uttrykk: Prisen for beste mannlige skuespiller går til Øystein Røger for hans tolkning av Den Ukjente i Til Damaskus på Nationaltheatret.

De to andre nominerte i denne kategorien var:

Anders Dale for rollen som Drømmeren i Dostojevskijs Drømmere på Hovedscenen, Rogaland Teater.

Bjørn Skagestad for rollen som Ray i Blackbird av David Harrower, Malersalen, Nationaltheatret.


Beste kvinnelige birolle

Lise Fjeldstad

Årets vinner begynte sin karriere på Det Norske Teatret, men kom til Nationaltheatret i 1975. Foruten å være en meget allsidig skuespiller, er hun også regissør. Hun får prisen for en gripende og dypt menneskelige rolletolkning i en meget sterk oppsetning av et typisk ensemblestykke. I et ensemblestykke skal ingen rolle alene bære handlingen. Noen ganger vil likevel én rolle utgjøre et tyngdepunkt, ikke på de øvriges bekostning, men på grunn av en skuespillers særlige prestasjon. Prisen går til Lise Fjeldstad for hennes skildring av Den eldre kvinna i Jon Fosses Svevn.

De to andre nominerte i denne kategorien var:

Kirsten Hofseth for sin tolkning av Magdelone i Den stundesløse av Ludvig Holberg, Store Scene, Den Nationale Scene.

Ida Holten Worsøe for rollen som Marcela i Hunden i høyet av Lope de Vega, Scene Øst, Hålogaland Teater.

 

Beste mannlige birolle

Nils Ole Oftebro

Årets vinner har i 35 år gledet, moret og grepet publikum ved sine fremstillinger av de mest forskjellige mannsroller. Han hedres nå for en fremragende tolkning der han mesterlig balanserte sitt spill mellom illusjon og ironi, imponerte med sin tekniske briljans og fikk gjort effektiv bruk av all sin sceniske sjarm. Stykket var et typisk ensemblestykke der han med sikker teft fant sin rettmessige plass. Prisen for Beste mannlige birolle går til Nils Ole Oftebro for hans elegante fremføring av Mariano, en dott uten moral, i Et spansk stykke.

De to andre nominerte i denne kategorien var:

Henrik Mestad for rollen som Kurt i Dødsdansen av August Strindberg på Amfiscenen, Nationaltheatret.

Randolf Walderhaug for rollen som Per Degn i Erasmus Montanus av Ludvig Holberg, Teatret Vårt i Molde.

 

Beste regi

Sophia Jupiter

I disse dager hvor kjønnsperspektivet er et kontroversielt tema i norsk teater har det vært en stor glede for juryen å kunne nominere tre kvinner - tre unge kvinner, til årets regipris. Vinneren har hatt en krevende og vanskelig oppgave, men sammen med skuespillerne har hun med stor musikalitet funnet fram til et lavmælt, presist fysisk uttrykk som videreutvikler dramatikerens intensjoner. Hennes regi er stram, lydhør og nesten usynlig, og utmerker seg ved sin følsomme rytme og sin særegne feminine varme. Årets vinner er Sofia Jupither for regien av Jon Fosses Svevn.

De to andre nominerte i denne kategorien var:

Kjersti Haugen for regi av Hunden i høyet, en usladda komedie av Lope de Vega, Scene Øst, Hålogaland Teater.

Victoria H. Meirik for regien av Black Bird av David Harrower på Malersalen, Nationaltheatret. 

 

Årets teaterprosjekt

Bollywood Ibsen - Fruen fra Det indiske hav / Oslo Nye Teater

Kriteriene for Heddaprisene krever at Årets teaterprosjekt, tidligere kalt Årets teaterforestilling, skal skille seg fra andre gode forestillinger ved både å være aktuell, og en begivenhet i seg selv. Forestillingen skal også gjerne ha en original form. Årets vinner oppfyller alle disse kravene: Den er glitrende eksotisk og fullstendig annerledes, den kjennetegnes av en sprelsk men ytterst bevisst regi, fantastisk scenografi og gode skuespillerprestasjoner. Samtidig yter den dramatikerens tekst full rettferdighet, og bygger en høyst nødvendig bro mellom teatret og våre nye landsmenn. Årets vinner er Bollywood Ibsen - Fruen fra det indiske hav.

De to andre nominerte i denne kategorien var:

Hedda Gabler, Trøndelag Teater.

Henrik Ibsen - En dannelsesreise i Telemark, Teater Ibsen.


Beste scenografi/kostyme/lysdesign

Jurate Paulekaite

Årets vinner har skapt en fascinerende og gåtefull scenografi som utfyller og forankrer den drømmepregede teksten. Scenebildet er i slekt med installasjonen og med billedkunsten, samtidig som det har sterke skulpturelle kvaliteter. Med enkle midler viser scenografen en eventyrlig evne til å mane fram de forskjelligste fantasier. Nærmest umerkelig forflyttes vi fra et travelt gatehjørne i en storby til en strand ved et brusende hav uten at illusjonen brister. Et unikt scenografisk arbeid, og Årets pris går til Jurate Paulekaite fra Litauen for scenografien til Til Damaskus.

De to andre nominerte i denne kategorien var:

John-Kristian Alsaker for scenografi til Alice i Eventyrland, Den Nationale Scene.

Kathrine Hysing for scenografi og kostymer til Drømmere, Rogaland Teater.

 

Årets barne- og ungdomsforestilling

Trollprinsen av Sverre Waage / Det Norske Teatret

Det er viktig at det lages gode, utradisjonelle forestillinger for barn og unge. Men verken i fjor eller i forfjor fant juryen tilstrekkelig mange verdige kandidater, og prisen ble ikke delt ut. I år har juryen nominert tre svært ulike, men like spennende oppsetninger, og Årets Vinner er en feiende flott forestilling, som brakte nye, spennende elementer inn i teatret. Et eventyr for hele familien, der alle aldre fant noe å glede seg over. Kanskje på hver sin måte. Men sammen. Årets Vinner er Trollprinsen av Sverre Waage på det Norske Teatret.

De to andre nominerte i denne kategorien var:

Det er sikkert og visst, Hålogaland Teater.

Pippi Langstrømpe, regi Marit Moum Aune med Henriette Steenstrup i tittelrollen, Nationaltheatret.


Årets debutant

Erlend Sandem

Heddastipendet, eller prisen til Årets debutant, deles ut for fjerde gang i år, og det er andre gangen den går til en dramatiker. Men til forskjell fra den første prisvinneren, Bjørnar Teigen, som også var skuespiller, er årets vinner rett og slett bare dramatiker. En meget lovende sådan, for han mestrer allerede sitt håndverk og behersker umiddelbart den vanskelige kunsten å skrive replikker. To stykker har han fått oppført i sesongen som er gått, og juryen venter spent på neste arbeid fra vinnerens hånd. Prisen går til Erlend Sandem for Ned til sol og Strekkoder.


Særlig faglig innsats

Sogn og Fjordane Teater

Prisen for særlig faglig innsatsgir juryen anledning til å hedre innsatser som ikke dekkes av de øvrige ni prisklassene. Prisen har for eksempel gått til dukkemaker Lisbeth Narud, til dramatiker Jesper Halle og - i fjor - til hele staben på Rogaland Teater. Årets pris går til et teater som med utgangspunkt i en virkelig hendelse som skaket opp regionen, har skapt en aktuell og provoserende forestilling som har engasjert langt utover fylkets egne grenser. Prisen for Særlig faglig innsats går til Sogn og Fjordane Teater for researchbasert teamarbeid og produksjon av Saman skal vi leve.

 

Aksel Waldemars minnepris

Marianne Heske og Sverre Bentzen

Samtidig med Heddaprisene deles hvert år ut Aksel Waldemars minnepris til en norsk billedkunstner og til en person som har gjort en særlig innsats for nynorsk som scenespråk. Aksel Waldemars minnepris utgår fra Haakon Mehrens fond til minne om maleren og teatermannen Aksel Waldemar Johannessen.

Årets vinnere ble billedkunstner MARIANNE HESKE (billedkunstprisen) og skuespiller SVERRE BENTZEN (nynorskprisen).

Statuetten

Statuetten som deles ut er utformet av billedhuggere Nina Sundbye og representerer Hedda Gabler.

2006 - Årets teaterprosjekt

Bollywood Ibsen - Fruen fra Det indiske hav. Regissør Erik Ulfsby (Foto: Bjørn Moe)

2006 - Beste mannlige hovedrolle

Øystein Røger (Foto: Bjørn Moe)

2006 - Beste kvinnelige hovedrolle

Ingunn Beate Øyen (Foto: Bjørn Moe)

2006 - Beste kvinnlige birolle

Lise Fjeldstad (Foto: Bjørn Moe)

2006 - Beste mannlige birolle

Nils Ove Oftebro (Foto: Bjørn Moe)

2006 - Særlig faglig innsats

Sogn og Fjordane Teater, her ved teatersjef Terje Lyngstad (Foto: Bjørn Moe)

2006 - Årets barne- og ungdomsforestilling

"Trollprinsen" av Swerre Waage/Det Norske Teatret. På bildet: Teatersjef Vidar Sandem (Foto: Bjørn Moe)