home

Tidligere utdelinger - 2007

Heddaprisene 2007 ble delt ut på Nationaltheatret 31. august.

Åsleik Engmark var konferansier og prisutdelere var Kåre Willoch, Helene Uri, Grete Faremo, Erling Lae, Paul Curran, Trond Giske, Unni Lindell, Jakob Borgen, Arnfinn Bjerkestrand og Soon-Mi Chung.

Juryen bestod av: Thoralf Berg, IdaLou Larsen, Elisabeth Leinslie, Tom Remlov, Kristian Seltun og Anne Cath. Sommerfeldt.

Juryens begrunnelser:

 

Beste kvinnelige hovedrolle

Birgitte Larsen

Årets vinner er ung. Det er ikke så mange årene siden hun avsluttet sin skuespillerutdanning, men hun har allerede lydhørt og finstemt tolket både klassikere som Evripides, Ibsen, Strindberg og Lorca, og samtidsdramatikere som Lars Norén og Jon Fosse. Hun får prisen for sin fremstilling av en sky, sårbar og livsudyktig kvinne. I denne rollen var hun intens, men stillferdig, hjerteskjærende, men fri for all sentimentalitet: Tolkningen var gnistrende scenekunst, og opplevdes som ren teatermagi. Prisen for beste kvinnelige hovedrolle går til BIRGITTE LARSEN for tolkningen av Laura Wingfield, i Glassmenasjeriet av Tennessee Williams på Nationaltheatret våren 2007.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Marianne Nielsen for rollen som Anna i Tiden er vårt hjem av Lars Norén, Den Nationale Scene/Lille Scene

Ida Holten Worsøe for rollen som Sally Bowles i Cabaret av Masteroff/Kander/ebb, Hålogaland Teater/Scene Vest


Beste mannlige hovedrolle

Sven Nordin

Årets meget allsidige vinner lar seg like gjerne utfordre av musikaler og lystige komedier som av det klassiske repertoaret, og han har også medvirket i filmer og TV-serier. Han får prisen for sin medvirkning i en forestilling som det er meget vanskelig å tenke seg utviklet uten ham i sentrum. Hans brede følelsesregister og hans høyst personlige temperament gjorde hans rolletolkning til en strålende kunstnerisk innsats – og til en kraftprestasjon av de sjeldne! Prisen for beste mannlige hovedrolle går til SVEN NORDIN for tolkningen av Isak Sellanrå i Sebastian Hartmanns og Hege Randi Tørressens dramatisering av Knut Hamsuns Markens grøde på Nationaltheatret våren 2007.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Kristian Fr. Figenschow jr. for rollen som pastor Manders i Gjengangere av Henrik Ibsen, Hålogaland Teater

Ola G. Furuseth for rollen som Elling i Elling i nærkontakt av Ingvar Anbjørnsen, Teatert Vårt


Beste kvinnelige birolle

Hildegunn Riise

Årets vinner er en av de sterke kreftene ved det teatret hun kom til da hun var ferdig med Teaterskolen, og der hun fremdeles holder til i dag, over 20 år senere. I mellomtiden har hun tolket et bredt spekter av ulike kvinneroller, ikke bare på scenen, men også på film og i TV-serier. Hun får prisen for sin innsats i et ensemblestykke der hun legemliggjør krigens brutalitet og moralske forfall, og hennes nærvær gir kraft til hele forestillingen. Prisen for beste kvinnelige birolle går til HILDEGUN RIISE for tolkningen av Bestemor i Agota Kristofs Tvillingar, dramatisering og regi ved Torkil Sandsund, Det Norske Teatret, våren 2007.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Ellen Dorrit Petersen for rollen som Erika i Bussen av Lukas Bärfuss, Det Norske Teatetret/Scene 2 og for rollen som Pegeen i Helten på den grønne øya av John M. Synge, Det Norske Teatret/Prøvesalen

Helga Wendelborg for rollen som Oddrun i Folkehelsa av Carl Frode Tiller, Trøndelag Teater/ Studioscenen


Beste mannlig birolle

Pål Sverre Valheim Hagen

Årets vinner har i løpet av kort tid markert seg som en av våre mest spennende unge skuespillere. Tidligere har han med glans tolket sterke dramatiske hovedroller, men i det siste har han utvidet sitt register til antihelter, roller der han briljerer med en høyt oppdrevet komedieforståelse og en presis og fabulerende stiliseringsevne. Han får prisen for sin fantasifulle karakterskapende evne som blant annet gir seg uttrykk i en frodig fysisk ekspressivitet. Prisen går til PÅL SVERRE VALHEIM HAGEN for sine tolkninger av Bjørn Disel i Verdas mest forelska par av Rune Belsvik, og av Hanen i Ingen skriv til obersten av Gabriel Garcia Marquez, dramatisert av Yngve Sundvor, begge på Det Norske Teatret.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Jan Gunnar Røise for rollen som Jim i Glassmenasjeriet av Tennessee Williams, Nationaltheatret/Amfiscenen

Sverre Røsummoen for rollen som Den fine herren i Våre foreldres seksuelle nevroser av Lukas Bärfuss, Den Nationale Scene/Lille Scene

 

Beste regi

Øyvind Osmo Eriksen

Våren 2005 ble årets vinner uteksaminert fra Teaterskolens regilinje, og samme vår vakte han berettiget oppsikt med sin diplomoppgave. Siden 2005 har han på den ene siden vist en gledelig evne til å få et helt ungt publikum i tale, og på den andre har han, på tampen av Ibsenåret, gitt ett av Ibsens mest spilte stykker en tolkning som er intens, original og nyskapende og samtidig 100 prosent trofast mot Ibsens tekst. Prisen går til ØYVIND OSMO ERIKSEN for regien av Henrik Ibsens Gjengangere på Hålogaland Teater, høsten 2006.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Torkil Sandsund for Tvillingar av Agota Kristof, Det Norske Teatret/Prøvesalen

Lars Erik Holter for Våre foreldres seksuelle nevroser av Lukas Bärfuss, Den Nationale Scene/Lille Scene og for Helten på den grønne øya av John M. Synge, Det Norske Teatret/Prøvesalen

 

Årets teaterprosjekt

Markens Grøde i regi av Sebastian Hartmann, Nationaltheatret

Årets Teaterprosjekt skal naturligvis være en god forestilling. Men Årets Teaterprosjekt skal dessuten være en begivenhet i seg selv, og fremstå i en original form. Årets vinner tilfredsstiller alle disse kravene fullt ut: Oppsetningen bryter med den velkjente psykologiske realismen, og tar i bruk totaliteten av teatrets virkemidler. På eminent vis innfrir den alle våre bangeste anelser, mens den gjennom sitt kunstneriske overskudd etablerer direkte kontakt med teatersalongen, og tar publikum med storm. Årets vinner er MARKENS GRØDE, Nationaltheatret, våren 2007, i regi av Sebastian Hartmann.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Ifigenia av Finn Junker, Verk Produksjoner/Black Box Teater

Tilfellet Torgersen av Jens Bjørneboe, regi Moqui Simom Trolin, Teater Ibsen

 

Beste scenografi/kostymer/lysdesign

Nora Furuholmen og Joakim Moe Røisland

De to vinnernes nesten minimalistiske scenebilde bygger opp om regissørens intensjoner og tydeliggjør dem. Et velkjent drama utspiller seg i tidløse omgivelser med skuespillere i stiliserte kostymer: Alt som ikke er tvingende nødvendig for handlingens fremdrift er borte fra scenen, der en raffinert veksling mellom lys og skygge gjør scenografiens bærende element til selve symbolet for dramaet det både avslører og tildekker. Årets vinnere er NORA FURUHOLMEN og JOAKIM MOE RØISLAND for scenografi, kostymer og lysdesign til Gjengangere på Hålogaland Teater.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Kari Gravklev for scenografi og kostymer til Tvillingar, Det Norske Teatret/Prøvesalen

Ida Müller for scenografi og kostymer til Et Dukkehjem, Vegard Vinge og Ida Müller på Grusomhetens Teater

 

Årets barne- og ungdomsforestilling

Betre utan ball av Glenn Belden, regi Øyvind Osmo Eriksen, Det Norske Teatret

Med utgangspunkt i en virkelighet som målgruppen kjenner seg igjen i, og uten noensinne å løfte en formanende og politisk korrekt pekefinger, tar årets vinner opp et høyst aktuelt og engasjerende spørsmål i vårt konsensusbaserte samfunn: retten til å være annerledes. Forestillingen bruker enkle virkemidler og har et sprelsk overskudd. Den respekterer sitt publikum, og lar seg ikke friste til pinlig voksenfrieri. Derfor begeistrer den også den aldersgruppen den er ment for. Årets vinner er BETRE UTAN BALL av Glenn Belden, regi Øyvind Osmo Eriksen, Det Norske Teatret, Scene 2, våren 2007.

De to andre nominerte i denne klassen var:

Natta av Wolf Erlbuch, regi Alex Scherpf, Agder Teater

Store stemme av Geirdis Bjørlo, produsert i samarbeid med Figurteatret i Nordland

 

Årets debutant

Alexander Rybak

Sin unge alder til tross – han har nettopp fylt 21 år – har Årets debutant allerede rukket å vinne konkurranser, motta priser, delta på festivaler og turnere i inn- og utland. Han kommer likevel inn under kategorien «debutant», fordi han hittil ikke har market seg på teaterscenen. Dét gjorde han for første gang i vinter, i en rolle der han foruten å briljere musikalsk, imponerte og sjarmerte med sin spontane spilleglede og sitt utrolige sceniske nærvær. Årets debutant er ALEXANDER RYBAK for hans innsats som Spelemannen i Spelemann på taket, Oslo Nye Teater, våren 2007.

I denne klassen foretar juryen ingen nominasjoner.

 

Særlig faglig innsats

Per Chr. Revholt og Ket Iren Lødemel

Enkelte oppsetninger krever ikke bare en spennende regi, dyktige skuespillere, oppfinnsomme scenografer, presise lysdesignere og flinke teknikere. En helt annen, og meget selvstendig kunstnergruppe har i visse tilfeller avgjørende betydning for resultatet. Årets vinnere har mange ganger tidligere gledet publikum med enestående musikalitet. I år viste de seg nok en gang som meget stilsikre og dristige musikere. Med lydhørhet for alle tekstens nyanser, og lojalitet overfor både dramatiker og komponist gjorde årets vinnere Tolvskillingsoperaen til en helstøpt musikalsk opplevelse i beste Brecht-tradisjon. PER CHR. REVHOLT og KET IREN LØDEMEL får prisen for musikalsk arrangering og fremførelse av Kurt Weills musikk i produksjonen som var et samarbeid mellom Riksteatret og Teatret Vårt.

I denne klassen foretar juryen ingen nominasjoner.

 

Aksel Waldemars Ærespris

Tiril Schrøder og Nils Sletta

Samtidig med Hedda-prisene deles også Aksel Waldemars Minnepris ut fra Hermann Mehrens fond til minne om Aksel Waldemar Johannessen. Prisen går til en billedkunstner og en person som har gjort en særlig innsats for nynorsk som scenespråk. Disse prisene gikk til billedkunstner/malerinne Tiril Schrøder og skuespiller Nils Sletta, Det Norske Teatret.

 

Statuetten

Statuetten som deles ut er utformet av billedhuggere Nina Sundbye og representerer Hedda Gabler.

2007 - Beste kvinnelige hovedrolle: Birgitte Larsen

Foto: Bjørn Moe

2007 - Beste kvinnelige birolle

Hildegunn Riise

Foto: Bjørn Moe

2007 - Beste mannlige birolle: Pål Sverre Valheim Hagen

Foto. Bjørn Moe

2007 - Årets debutant: Alexander Rybak

Foto: Bjørn Moe