home

Tidligere Utdelinger - Nominerte 2014

Arbeidet med nominering og juryering er lagt til en fagjury som i sesongen 2013/2014 har bestått av:
Gunnar Germundson – dramatiker
Amund Grimstad – teateranmelder i Klassekampen
Cliff Moustache – kunstnerisk leder, Nordic Black Theatre
Tora Optun – scenekunstansvarlig i Natt og Dag
Vidar Sandem – skuespiller og dramatiker
Astrid Sletbakk – tidl. teateranmelder i VG
Andreas Wiese – teateranmelder, journalist og kommentator i Dagbladet

 

Beste mannlige skuespiller

Emil Johnsen for rollen som Christopher i «Det merkelege som hende med hunden den natta» av Mark Haddon, regi Trine Wiggen, Det Norske Teatret.

Vidar Magnussen for rollen som seremonimester i «Shockheaded Peter» av Julian Crouch og Phelim McDermott, regi Erik Ulfsby, Det Norske Teatret.

Finn Arve Sørbøe for rollen som Jeppe i «Jeppe» av Ludvig Holberg, gjendiktning av Ketil Høegh og Ragnar Olsen, regi Ketil Høegh, Hålogaland Teater.

 

Beste kvinnelige skuespiller

Ingjerd Egeberg for rollen som Blanche i «En sporvogn til begjær» av Tennessee Williams, regi Terje Skonseng Naudeer, Nordland Teater.

Heidi Ruud Ellingsen for rollen som Tonje i «Tonje Glimmerdal» av Maria Parr, regi Ivar Tindberg, Det Norske Teatret.

Mariann Hole for rollen som Lulu i «Lulu Pandoras Eske – en monstertragedie» av Frank Wedekind, regi Victoria Meirik, Nationaltheatret.

 

Beste mannlige medspiller

Duc Mai-The for rollen som Pozzo i «Mens vi venter på Godot» av Samuel Beckett, regi Bjørn Sundquist, Riksteatret, Det Norske Teatret.

Eirik del Barco Soleglad for rollen som prins John i «Robin Hoods hjerte» av David Farr, regi Gisli Örn Gardarsson og Selma Björnsdottir, Den Nationale Scene, Royal Shakespeare Company.

Sigmund Sæverud for rollen som Lucky i «Mens vi venter på Godot» av Samuel Beckett, regi Bjørn Sundquist, Riksteatret, Det Norske Teatret.

 

Beste kvinnelige medspiller

Renate Reinsve for rollen som lærer i «Besøk av gammel dame» av Friedrich Dürrenmatt, regi Tyra Tønnessen, Trøndelag Teater.

Henriette Steenstrup for rollen som Line i «En får væra som en er – en Ole Ivars musikal» av Hilde Brinchmann, Kjetil Indregard og Torshovgruppa, regi Hanne Tømta, Torshovteatret, Nationaltheatret.

Yvonne Øyen i «Coelacanth» av Alan Lucien Øyen og Andrew Wale, regi Alan Lucien Øyen, Winter guests, Festspillene i Bergen, Den Norske Opera & Ballett, Carte Blanche, Riksteatret, BIT Teatergarasjen.

 

Beste regi

Glenn André Kaada for regien på «Perpleks» av Marius von Mayenburg, Rogaland Teater.

Tyra Tønnessen for regien på «Ekte kjærlighet – fritt etter Camilla Collett» av Tyra Tønnessen, Agder Teater og «Besøk av gammel dame» av Friedrich Dürrenmatt, Trøndelag Teater.

Alan Lucien Øyen for regien på «Coelacanth» av Alan Lucien Øyen og Andrew Wale, Winter guests, Festspillene i Bergen, Den Norske Opera & Ballett, Carte Blanche, Riksteatret, BIT Teatergarasjen.

 

Årets forestilling

«Besøk av gammel dame» av Friedrich Dürrenmatt, regi Tyra Tønnessen, Trøndelag Teater

«Coelacanth» av Alan Lucien Øyen og Andrew Wale, regi Alan Lucien Øyen, Winter guests, Festspillene i Bergen, Den Norske Opera & Ballett, Carte Blanche, Riksteatret, BIT Teatergarasjen.

«OMsorg» av Goksøyr & Martens, regi Toril Goksøyr og Camilla Martens, Nationaltheatret.

«Perpleks» av Marius von Mayenburg, regi Glenn André Kaada, Rogaland Teater.

«Røvarane» av Friedrich Schiller, regi Jonas Corell Petersen, Det Norske Teatret.

 

Årets barne/ungdomsforestilling

«Doktor Proktors prompepulver» av Jo Nesbø i Riksteatrets turnéforestilling, regi Morten Joachim, Riksteatret, Nationaltheatret.

«Hundre hemmeligheter» av Anne Marit Sæther, regi Kjersti Haugen og Anne Marit Sæther, Cirka Teater, Trøndelag Teater, Riksteatret, Trondheim Voices/Midtnorsk Jazzsenter.

«Robin Hoods hjerte» av David Farr, regi Gisli Örn Gardarsson og Selma Björnsdottir, Den Nationale Scene, Royal Shakespeare Company.

«Tonje Glimmerdal» av Maria Parr, regi Ivar Tindberg, Det Norske Teatret.

«Vildanden» av Henrik Ibsen, regi Stein Winge, Riksteatret.

 

Beste scenografi/kostymedesign

Börkur Jónsson for scenografien til «Robin Hoods hjerte» av David Farr, regi Gisli Örn Gardarsson og Selma Björnsdottir, Den Nationale Scene, Royal Shakespeare Company.

Arne Nøst for scenografien til «Shockheaded Peter» av Julian Crouch og Phelim McDermott, regi Erik Ulfsby, Det Norske Teatret.

Bård Lie Thorbjørnsen for kostymer og scenografi til «Besøk av gammel dame» av Friedrich Dürrenmatt, regi Tyra Tønnessen, Trøndelag Teater.

 

Beste audiovisuell design

Kurt Hermansen og Roger Ludvigsen for musikk, lys - lyddesign til «Den Rimhåra og Draumesjåaren» av Nils Aslak Valkeapää, regi Haukur J. Gunnarsson, Beaivváš Sámi Našunálateáhter.

Eirik Hegdal, Asle Karstad og Trondheim Voices for musikk og lyddesign til «Hundre Hemmeligheter» av Anne Marit Sæther, regi Kjersti Haugen og Anne Marit Sæther, Cirka Teater, Trøndelag Teater, Riksteatret, Trondheim Voices/Midtnorsk Jazzsenter.

Åsmund Bøe for videodesign til «Osv.» av Johan Harstad, regi Torkil Sandsund, Torshovteatret, Nationaltheatret.

 

Beste scenetekst

Ketil Høegh og Ragnar Olsen for gjendiktning av «Jeppe på Bjerget» av Ludvig Holberg, regi Ketil Høegh, Hålogaland Teater.

Ragnar Hovland for oversettelse av Lukas Bärfuss’ «Tjue tusen sider», regi Peer Perez Øian og for oversettelse av Friedrich Schillers «Røvarane», regi Jonas Corell Petersen, begge Det Norske Teatret.

Alan Øyen og Andrew Wale for originaltekst til «Coelacanth», Winter guests, Festspillene i Bergen, Den Norske Opera & Ballett, Carte Blanche, Riksteatret, BIT Teatergarasjen.

 


 

BESTE MANNLIGE SKUESPILLER

EMIL JOHNSEN for rollen som Christopher i «Det merkelege som hende med hunden den natta» av Mark Haddon, regi Trine Wiggen, Det Norske Teatret.

Emil Johnsen vokste opp i Botswana, Afrika, og er utdannet fra skuespillerlinjen ved Teaterhögskolan i Gøteborg 1999-2003. Han har siden endt utdanning arbeidet i Stockholm og Oslo innen spillefilm, TV-serier og teater. Han har spilt ulike roller i flere oppsetninger ved ulike teatre, blant annet i «I Hired a Contract Killer», «Salong», «Foreldremøte» og «Styrtet engel» på Nationaltheatret, «Jeg var Fritz Moen» på Teater Manu/Riksteatret, «Romeo og Julie» på Haugesund Teater, «Det Stykket natt», «Vinterlangt», «Over open avgrunn» og «Antichrist» på Det Norske Teatret, «De dødes tjern» på Oslo Nye Teater og «Gustav Vasa» på Dramaten i Stockholm.  

VIDAR MAGNUSSEN for rollen som seremonimester i «Shockheaded Peter» av Julian Crouch og Phelim McDermott, regi Erik Ulfsby, Det Norske Teatret.

Vidar Magnussen er skuespiller og forfatter og utdannet ved skuespillerlinjen ved The Webber Douglas Academy of Dramatic Arts i London. Han arbeider i film, TV og teater. Tidligere roller innenfor teater inkluderer: «Handverkarane», «Tida og Rommet», «Felix` Fantastiske Orkester» og «Norge-Brasil» på Det Norske Teatret, «Panikk i kulissene», «Farlige Forbindelser», «Les Misérables», «Rett i lommen», «Guttene i skyggen», «Mascarade», «Jungelboken» og «La Cage aux Folles» på Den Nationale Scene, «Peter Pan» på Rogaland Teater og «Hedda Gabler» på Riksteatret.           

FINN ARVE SØRBØE for rollen som Jeppe i «Jeppe» av Ludvig Holberg, gjendiktning av Ketil Høegh og Ragnar Olsen, regi Ketil Høegh, Hålogaland Teater.

Finn Arve Sørbøe jobber både i TV og teater. Han har vært skuespiller i Arthur Arntzens «Den Fordømte Nordlendingen», i Knut Nærums versjon av Ibsens «Peer Gynt» på Hålogaland Teater og i forestillingen om fotball «Slå Berlusconi».      

           

BESTE KVINNELIGE SKUESPILLER


INGJERD EGEBERG for rollen som Blanche i «En sporvogn til begjær» av Tennessee Williams, regi Terje Skonseng Naudeer, Nordland Teater.

Ingjerd Egeberg har skuespillerutdannelse fra Statens teaterhøgskole og arbeider både for TV, film og teater. Hun var i flere år fast engasjert som skuespiller ved Hålogaland Teater, deretter ved Rogaland Teater, hvor hun i perioden 2000-2005 fungerte som teatersjef. På Nationaltheatret har hun spilt i blant annet «Vildanden», «Hjemkomsten, «Ulrike Maria Stuart», «En folkefiende» og «For lukkede dører».


HEIDI RUUD ELLINGSEN for rollen som Tonje i «Tonje Glimmerdal» av Maria Parr, regi Ivar Tindberg, Det Norske Teatret.

Heidi Ruud Ellingsen vant rollen som Kathy Selden i musikalen «Singin' in the Rain» i konkurranse med syv andre kvinner gjennom TV-serien Drømmerollen på NRK1 i 2007. Musikalen hadde premiere på Oslo Nye Teater i 2008. På Det Norske Teatret har hun blant annet medvirket i «Spelemann på taket», «Brørne Løvehjarte», «Gjøglaren» og «Den Hemmelige hagen».


MARIANN HOLE for rollen som Lulu i «Lulu – Pandoras Eske, en monstertragedie» av Frank Wedekind, regi Victoria Meirik, Nationaltheatret.

Mariann Hole debuterte på Riksteatret som Ofelia i «Hamlet» i 2007. Hun kom til Nationaltheatret i 2008 og spilte blant annet i «Brødrene Karamasov», «Måken» og «Romeo og Julie». Fra høsten 2010 til våren 2012 var hun sammen med Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise ansvarlig for Komilab-prosjektet på Torshovteatret som høstet en Heddapris i 2012 for særlig kunstnerisk innsats. Hun var også nominert i kategorien Beste kvinnelige birolle for rollen som Helene i «De foreldreløse», i regi av Terje Strømdahl. Ensemblet var i tillegg nominert til Heddaprisen i 2011 for «Ti liv» i klassen for særlig kunstnerisk innsats.

 

BESTE MANNLIGE MEDSPILLER


DUC MAI-THE for rollen som Pozzo i «Mens vi venter på Godot» av Samuel Beckett, regi Bjørn Sundquist, Riksteatret, Det Norske Teatret.

Duc Mai-The er frilansskuespiller utdannet ved Statens Teaterhøgskole. Han arbeider innenfor radio, film og fjernsyn og har spilt ved flere teatre, mest ved Oslo Nye Teater hvor han har hatt roller i forestillinger som «Breaking the waves», «Bollywood Ibsen: Fruen fra det Indiske Hav», «Beatles» og «Brødrene Karamasov».


EIRIK DEL BARCO SOLEGLAD for rollen som prins John i «Robin Hoods hjerte» av David Farr, regi Gisli Örn Gardarsson og Selma Björnsdottir, Den Nationale Scene, Royal Shakespeare Company.  

Eirik del Barco Soleglad har gjort en rekke produksjoner innenfor drama, revy, opera, komedie og musikaler. De siste årene har han vært ved Den Nationale Scene og medvirket i blant annet «Diktatorfruene», «Mørketid» og «Peder Påske».


SIGMUND SÆVERUD for rollen som Lucky i «Mens vi venter på Godot» av Samuel Beckett, regi Bjørn Sundquist, Riksteatret, Det Norske Teatret.

Sigmund Sæverud har vært tilknyttet Den Nationale Scene, Hålogaland Teater og Oslo Nye Teater og har medvirket i blant annet «Det e hær æ høre tel» og «Oluf» ved Hålogaland Teater og «Vest for Eden» ved Oslo Nye Teater.

 

BESTE KVINNELIGE MEDSPILLER


RENATE REINSVE for rollen som lærer i «Besøk av gammel dame» av Friedrich Dürrenmatt, regi Tyra Tønnessen, Trøndelag Teater.

Renate Reinsve ble uteksaminert fra det treårige skuespillerstudiet ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2012, men valgte å fortsette utdanningen med ettårig påbyggingsstudie. Hun fikk sin scenedebut på Trøndelag Teater i forestillingen «Peer Gynt». Høsten 2013 medvirket hun i julemusikalen «Nøtteknekkeren», også ved Trøndelag Teater.


HENRIETTE STEENSTRUP for rollen som Line i «En får væra som en er – en Ole Ivars musikal» av Hilde Brinchmann, Kjetil Indregard og Torshovgruppa, regi Hanne Tømta, Torshovteatret, Nationaltheatret. 

Henriette Steenstrup har hatt mange roller i film, TV og teater. Ved Nationaltheatret har hun blant annet spilt tittelrollen i «Pippi Langstrømpe», Hilde Wangel i «Byggmester Solness» og Grusjenka i «Brødrene Karamasov». «Pippi Langstrømpe» ble nominert til Heddaprisen 2006 i klassen for beste barne- og ungdomsforestilling.


YVONNE ØYEN i «Coelacanth» av Alan Lucien Øyen og Andrew Wale, regi Alan Lucien Øyen, Winter Guests, Festspillene i Bergen, Den Norske Opera & Ballett, Carte Blanche, BIT Teatergarasjen og Riksteatret.

Yvonne Øyen er skuespiller og danser, og er tilknyttet kompaniet Winter Guests. Hun har blant annet medvirket i kompaniets forestillinger «Lilly & George», «Fugl i magisk regn med tårer» og «Sad stories 6 & 8», samt «Kong Lear» på Den Nationale Scene og «Hamlet» på Nordland Teater.

 

BESTE REGI


GLENN ANDRÉ KAADA for regien på «Perpleks» av Marius von Mayenburg, Rogaland Teater.

Glenn André Kaada kom til Rogaland Teater fra Statens Teaterhøgskole i 2003 og gjør her sin regidebut. På Rogaland teater har han blant annet medvirket i «Når enden er god er allting godt», «Carmen», «Misantropen», «Peer Gynt» og «Ylajali».


TYRA TØNNESSEN for regien på «Ekte kjærlighet – fritt etter Camilla Collett» av Tyra Tønnessen, Agder Teater og «Besøk av gammel dame» av Friedrich Dürrenmatt, Trøndelag Teater.

Tyra Tønnessen er utdannet instruktør fra Statens Teaterhøgskole og ble uteksaminert i 2000. Hun har i tillegg en doktorgrad i skuespillerkunst fra Kunsthøgskolen i Oslo. Hennes regioppgaver inkluderer «Maria Stuart», «En bagatell», «Rockeulven» og «Tilbakekomstene» på Nationaltheatret og «Rock ’n Roll Wolf» og «Mutter Courage» på Trøndelag Teater. Sistnevnte ble hun nominert til Heddapris for i 2001. Hun har også hatt regien på «Skråninga», «Andejakt» og «Slottet» på Det Norske Teatret og «Dødsdansen» og «Et dukkehjem» på Hålogaland Teater. Tønnessen underviste på Kunsthøgskolen i Oslo fra 2003 til 2012.


ALAN LUCIEN ØYEN for regien på «Coelacanth» av Alan Lucien Øyen og Andrew Wale, Winter Guests, Festspillene i Bergen, Den Norske Opera & Ballett, Carte Blanche, BIT Teatergarasjen og Riksteatret.        

Alan Lucien Øyen er koreograf, danser, regissør og kunstnerisk leder for kompaniet Winter Guests. Øyen gikk ut fra Statens Balletthøgskole i 2001, hvorpå han ble medlem av Carte Blanche. Han gikk videre til å arbeide med Amanda Millers Pretty Ugly dance company i Köln, Tyskland, der han også arbeidet som frilansutøver og utviklet dramaturgi, tekst og konsepter for blant annet Hooman Sharifi, Robyn Orlin og James Anthony Rizzy.

 

ÅRETS FORESTILLING                                         

«BESØK AV GAMMEL DAME» av Friedrich Dürrenmatt, regi Tyra Tønnessen, Trøndelag Teater.                                                             

«COELACANTH» av Alan Lucien Øyen og Andrew Wale, regi Alan Lucien Øyen, Winter guests, Festspillene i Bergen, Den Norske Opera & Ballett, Carte Blanche, BIT Teatergarasjen og Riksteatret.                                             

«OMSORG» av Goksøyr & Martens, regi Toril Goksøyr og Camilla Martens, Nationaltheatret.                                                                            

«PERPLEKS» av Marius von Mayenburg, regi Glenn André Kaada, Rogaland Teater.

«RØVARANE» av Friedrich Schiller, regi Jonas Corell Petersen, Det Norske Teatret.

                                                                                 

ÅRETS BARNE/UNGDOMSFORESTILLING

«DOKTOR PROKTORS PROMPEPULVER» av Jo Nesbø i Riksteatrets turnéforestilling, regi Morten Joachim, Riksteatret, Nationaltheatret.

«HUNDRE HEMMELIGHETER» av Anne Marit Sæther, regi Kjersti Haugen og Anne Marit Sæther, Cirka Teater, Trøndelag Teater, Riksteatret, Trondheim Voices/Midtnorsk Jazzsenter.             

«ROBIN HOODS HJERTE» av David Farr, regi Gisli Örn Gardarsson og Selma Björnsdottir, Den Nationale Scene og Royal Shakespeare Company.                       

«TONJE GLIMMERDAL» av Maria Parr, regi Ivar Tindberg, Det Norske Teatret.         

«VILDANDEN» av Henrik Ibsen, regi Stein Winge, Riksteatret.                                                                                                                                                                     

 

BESTE SCENOGRAF/KOSTYMEDESIGN


BÖRKUR JÓNSSON for scenografien til «Robin Hoods hjerte» av David Farr, regi Gisli Örn Gardarsson og Selma Björnsdottir, Den Nationale Scene, Royal Shakespeare Company.

Scenografen Börkur Jónsson har allerede rukket å vinne flere internasjonale priser for sitt arbeid. Han er medlem av kompaniet Vesturport og har blant annet hatt oppdrag for The Royal Shakespeare Company, American Repertory Theater, Residentzteater München, Islands Nasjonalteater og The English National Opera.


ARNE NØST for scenografien til «Shockheaded Peter» av Julian Crouch og Phelim McDermott, regi Erik Ulfsby, Det Norske Teatret.

Arne Nøst er billedkunstner, scenograf og teatersjef ved Rogaland Teater. Han er utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim i 1985 og Statens Kunstakademi 1985-86 og 1987-88. Han har hatt ansvaret for scenografien på blant annet «Kirsebærhaven» på Den Nationale Scene, «Få meg på, for faen» på Det Norske Teatret og «Bollywood Ibsen - Fruen fra det indiske hav» på Oslo Nye Teater. Arne Nøst ble nominert til Heddaprisen 2009 i klassen for beste visuelle design for sin scenografi til «Pan» på Hålogaland Teater.


BÅRD LIE THORBJØRNSEN for kostymer og scenografi til «Besøk av gammel dame» av Friedrich Dürrenmatt, regi Tyra Tønnessen, Trøndelag Teater.

Bård Lie Thorbjørnsen ble utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo og har hatt en lang rekke oppdrag som scenograf ved mange norske teatre, blant annet i «Mutter Courage», «Kristin Lavransdatter» og «Mus og Menn» på Trøndelag Teater, «Juvikfolket» og «An-Magritt» på Det Norske Teatret og «Undset» på Riksteatret. Thorbjørnsen var nominert til Heddaprisen i 2002 for scenografi og kostymedesign til «Mutter Courage» på Trøndelag Teater og i samme kategori i 2003, da for forestillingen «Bikubesong» på Det Norske Teatret.

 

BESTE AUDIOVISUELL DESIGN


KURT HERMANSEN og ROGER LUDVIGSEN for musikk, lys- og lyddesign til «Den Rimhåra og Draumesjåaren» av Nils Aslak Valkeapää, regi Haukur J. Gunnarsson, Beaivváš Sámi Našunálateáhter.

Kurt Hermansen har arbeidet med lysdesign i over 30 år. Han har blant annet vært ansatt ved Nationaltheatret og hatt oppdrag ved Riksteatret, de fleste regionteatre samt flere friteatergrupper. Har også jobbet med moderne dans, kunstutstillinger, kunstneriske utsmykkinger, museer, konserter, samt egne lysprosjekter i byrom og landskap. Kurt Hermansen har vært med i Beaivváš Sámi Našunálateáhter fra starten i 1981 og var en del av ledelsen under prøveperioden på slutten av 80-tallet. Roger Ludvigsen er multi-instrumentalist, komponist og produsent bosatt i Kautokeino. Han har spilt sammen med Mari Boine i 25 år, og har turnert verden rundt sammen med ulike artister som Nils Petter Molvær, Sissel Endresen, Inga Juuso, Jan Gunnar Hoff m.fl. Han har fått 3 spellemannspriser sammen med Mari Boine, mottok Edvard-prisen for stykket Ayra Leena i 2001, Nils Aslak Valkeapää (Áillohaš)-prisen i 1997, var festspillkunstner på Festspillene i Nord-Norge i 2005.


EIRIK HEGDAL, ASLE KARSTAD og TRONDHEIM VOICES for musikk og lyddesign til «Hundre Hemmeligheter» av Anne Marit Sæther, regi Kjersti Haugen og Anne Marit Sæther, Cirka Teater, Trøndelag Teater, Riksteatret, Trondheim Voices/Midtnorsk Jazzsenter.

Eirik Hegdal er saksofonist og komponist bosatt i Trondheim. Han er kjent fra band og ensembler som Trondheim Jazz Orchestra, Zanussi Five, Team Hegdal, En En En, Lord Kelvin og Alpaca Ensemble. Han har utgitt et 30-talls plater i eget og andres navn. Asle Karstad er lysdesigner og lystekniker. Han har samarbeidet med Trondheim Voices som lydprodusent siden ensemblets oppstart og har vært en del av deres lydlige utvikling fram til i dag. Han jobbet med forestillingen «BINGO» som Trondheim Voices gjorde sammen med Cirka Teater. Trondheim Voices ble etablert i 2001 og er en norsk vokalgruppe, mest kjent for sine improviserte fremføringer, mye fra jazzgenren. De har fremført verk blant annet på Trondheim Kammermusikkfestival, Moldejazz og Olavsfestdagene. I 2010 utkom deres første plate.


ÅSMUND BØE for videodesign til «Osv.» av Johan Harstad, regi Torkil Sandsund, Torshovteatret, Nationaltheatret.

Åsmund Bøe har gått på Kunsthøgskolen i Oslo og jobber med collage, video og foto. Foruten «Osv.» har han også bidratt forestillingen «Kill them all!» på Nationaltheatret.

 

BESTE SCENETEKST


Ketil Høegh og Ragnar Olsen for gjendiktning av «Jeppe på Bjerget» av Ludvig Holberg, regi Ketil Høegh, Hålogaland Teater.    

Ketil Eivind Høegh er skuespiller og har siden 1991 vært fast ansatt ved Hålogaland Teater. Høegh har også skrevet og framført egne forestillinger, samt medvirket i flere norske filmer og TV-serier. Ragnar Olsen har siden 1977 vært tilknyttet Hålogaland Teater som husdikter på frilansbasis. Han har gjort en lang rekke oversettelser og gjendiktninger for teatret, blant annet «Les Misérables», «Cabaret» og «Chicago», samt «Sound of Music» på Edderkoppen, «Spring Awakening» på Trøndelag Teater og «Rockeulven», som han skrev sammen med Tyra Tønnessen og som ble vist på Trøndelag Teater og Nationaltheatret i 2011. 


RAGNAR HOVLAND for oversettelse av Lukas Bärfuss’ «Tjue tusen sider», regi Peer Perez Øian og for oversettelse av Friedrich Schillers «Røvarane», regi Jonas Corell Petersen, begge Det Norske Teatret.           

Ragnar Hovland debuterte i 1979 med romanen Alltid fleire dagar. Viktige verk er Sveve over vatna, Sjølvmord i Skilpaddekafeen som han fikk Melsomprisen for, Ein motorsykkel i natta som ble belønnet med Brageprisen, Ei vinterreise som fikk Kritikerprisen og Fredlaus som Hovland fikk Norsk litteraturkritikerlags barnepris og Kritikerprisen for. Hovland har, i tillegg til sin egen store originalproduksjon, oversatt og gjendiktet mange sentrale verk, og fikk i 2008 Bastianprisen for sin nyoversettelse av Roald Dahls Georgs magiske medisin.


ALAN LUCIEN ØYEN og ANDREW WALE for manus til «Coelacanth», regi Alan Lucien Øyen, Winter Guests, Festspillene i Bergen, Den Norske Opera & Ballett, Carte Blanche, BIT Teatergarasjen og Riksteatret.        

Alan Lucien Øyen er koreograf, danser, regissør og kunstnerisk leder for kompaniet Winter Guests. Øyen gikk ut fra Statens Balletthøgskole i 2001, hvorpå han ble medlem av Carte Blanche. Han gikk videre til å arbeide med Amanda Millers Pretty Ugly dance company i Köln, Tyskland, der han også arbeidet som frilansutøver og utviklet dramaturgi, tekst og konsepter for blant annet Hooman Sharifi, Robyn Orlin og James Anthony Rizzy. Briten Andrew Wale har jobbet over hele Europa med store musikaler og teaterprosjekter, både som skuespiller, regissør og dramatiker.

Høyoppløselige bilder av alle de nominerte finner du her.

Statuetten

Statuetten som deles ut er utformet av billedhuggere Nina Sundbye og representerer Hedda Gabler.

Nominasjoner 2014 - Årets forestilling

Røverane, Det Norske Teatret

foto: Dag Jensen

Vinner 2014 - Årets forestilling

Perpleks, Rogaland Teater

foto: Stig H. Dirdal

Nominasjoner 2014 - Årets forestilling

OMsorg Nationaltheatret 

foto: Gisle Bjørneby

Nominasjoner 2014 - Årets forestilling

Besøk av Gammel Dame, Trøndelag Teater

foto: GT Nergaard

Nominasjoner 2014 - Årets forestilling

Coelacanth, Coelacanth, Winther Guests/Festspillene/Operaen/CB/DNS

foto: Thor Brødreskift

Nominasjoner 2014 - Beste regi

Glenn Andre Kaada, Perpleks

foto: Stig H. Dirdal

Vinner 2014 - Beste regi

Tyra Tønnessen, Besøk av gammel dame

foto: G.T. Nergaard

Vinner 2014 - Beste kvinnelige skuespiller

Mariann Hole, Lulu, Nationaltheatret

foto: L.P Lorentz

Nominasjoner 2014 - Beste kvinnelige skuespiller

Heidi Ruud Ellingsen, Tonje Glimmerdal, Det Norske Teatret.

foto: Eirik Aavatsmark

Nominasjoner 2014 - Beste kvinnelige skuespiller

Ingjerd Egeberg, En sporvogn til begjær, Nordland Teater.

foto: Ketil Born

Nominasjoner 2014 - Beste mannlige skuespiller

Finn Arve Sørbøe, Jeppe, Hålogaland Teater

foto: Gisle Bjørneby

Vinner 2014 - Beste mannlige skuespiller

Vidar Magnussen, Shockheaded Peter, Det Norske Teatret

foto: Fredrik Arff

Nominasjoner 2014 - Beste mannlige skuespiller

Emil Johnsen, Det merkelege som hende med hunden den natta, Det Norske Teatret

foto Dag Jenssen